MASKEARBEJDE MED BØRN OG UNGE
Lagt pĺ nettet 09.03.2006

MASKEARBEJDE MED BØRN OG UNGE

"Fra lerklump til maskespil" En vÌrktøjskasse for voksne

25. juni - 1. juli 2006 pü Rødding Højskole

<blockquote></blockquote>

Arrangør: Dansk Amatørteater Samvirke www.dats.dk

Underviser: Susan Albertsen - www.maskeriet.dk

Kurset henvender sig isÌr til feks. ledere, lÌrere og pÌdagoger, som arbejder med børn og unge, men alle interesserede kan deltage.

Masken er et kraftfuld, forvandlende redskab, som mennesket har brugt siden tidernes morgen. Overalt pü kloden lever den i ritualer, ceremonier, blandt shamaner og medicinmÌnd, i danse, karneval og optog. Igennem masken ser vi verden som ny. Den übner døren til skjulte sider af os selv og den puster liv i slumrende skaberkraft. Den er en sti at følge pü vejen til magien, spiritualiteten og eventyret.

Fantastiske vÌsener i flotte farver fra fjerne steder i fantasien - forrygende klovne - farlige troldmÌnd - forfløjne hekse - forfinede prinsesser - forelskede prinser - en fÌl mand - en fattig kone - en frÌk drillepind - en forklÌdt frø - en forførende fe - en føniksfugl med gyldne fjer - en verden fyldt med fabulerende fiksfakserier og festlige figurer!

Masker gør det nemt at rejse i fantasiens land og appellerer stÌrkt til børns fortÌlleevne og glÌde ved at udtrykke sig, süvel intellektuelt som fysisk.
I samme sekund de sĂŚtter fingrene i leret for at forme deres maske, begynder de at fabulere. Inden de stĂĽr med den fĂŚrdige papmachemaske i hĂĽnden, har de allerede spontant skabt basis for opbygningen af en karakter. En fortĂŚlling er begyndt.

Alle sanser kommer i brug i denne proces - en proces som er büde langsom, fordybende og dejlig, og som hjÌlper børnene til bedre fokusering, udholdenhed og koncentration, der igen giver en bedre kontakt til de indre impulser og medvirker til, at børnene tør udfolde sig mere.

Masken kan bruges som en selvstÌndig, tredimensionel kunstnerisk udtryksform med børn og unge - i amatørteaterarbejdet, i billedkunst, som tvÌrfagligt redskab i undervisningen i studier om fx fremmede kulturer - og som redskab i arbejdet med dans og bevÌgelse.
Masken er et vidunderligt supplement til forestillingens visuelle udtryk.

Masken appellerer ogsü til de børn og unge, som müske er svÌre at motivere.

Som deltager vil du blive ført igennem hele processen "Fra lerklump til maskespil" - og her opleve metoder fra teatret, dramapÌdagogikken, billedkunsten og underviserens helt eget "laboratorium", der er udviklet pü baggrund af et mangeürigt arbejde med børn og unge. Undervejs i kurset vil du ogsü løbende fü del i de kunstpÌdagogiske erfaringer, som underviseren har indsamlet gennem sine mange praktiske forløb med børn og unge.

Kursusforløbet i en oversigt:


  • Introduktion til globale masketraditioner og inspiration ved hjĂŚlp af masker, video, bøger, billeder.

  • Maskemageri hvor hver deltager skaber sin egen personlige maske, først i ler, siden i en papmacheteknik, som er nem og resulterer i en stĂŚrk og holdbar maske. Metoden kan direkte overføres til skulptur, rekvisit, teaterdukker m.m. Hver deltager laver ogsĂĽ sin egen meget enkle dragt efter principper, som alle kan finde ud af.

  • Hver deltager skriver og tegner/maler sin personlige maskes fortĂŚlling til støtte for skabelsen af figuren/karakteren og fĂĽr redskaber til, hvordan børn og unge gennemfører denne proces tilpasset alderstrinnet

  • Vi laver løbende fysiske øvelser, improvisationer og teknikker pĂĽ gulv med og uden maske. Vi bruger neutralmasker, halvmasker og karakter/fantasimasker. Der arbejdes bl.a. med tempo, niveauer, kvaliteter (bl.a. "Geishaen, Kejseren og Dyret "). Vi vil lave smĂĽ spil, danse og optrin med og uden musik, med og uden rekvisitter og lydkilder. Vi berører principper i maskegadeteater, rituelle spil og optog. Og øvelserne bliver selvfølgelig oversat løbende til arbejdet med børn og unge: fra den voksne deltagersituation til børns og unges universer.

  • Hver deltager finder sin egen maskefigurs bevĂŚgelsesmønstre og stemninger.

  • En eller flere fĂŚlles fortĂŚllinger/spil/danse/tableauer formes.

Nür kurset er slut hjembringer hver deltager sin egen maske, dragt og redskaber nok til selvstÌndigt at kunne gennemføre maskespil og processer i eget regi.
Der udleveres videre en cd rom med billedrige vejledninger, som udover maskevejledningen ogsĂĽ rummer teknikker til fremstilling af teaterdukker, skulpturer og kĂŚmpedukker (giganter).

ForudsĂŚtninger:

LYST! Ingen erfaring nødvendig, hverken med billedkunst, syning, teater/drama eller dans. Og du behøver ikke have god fysisk form. Medbring malertøj og løstsiddende tøj. Lag pü lag er godt.

Pris:

Personlige medlemmer af DATS og 1 medlem af 1 gruppemedlem af DATS betaler kun en kursuspris pĂĽ 2.500 kr. Alle andre betaler: 4.000,00 kr.

Det er billigt at blive medlem af DATS (225 kr. om üret), sü det vil kunne betale sig. Samtidig er DATS et overflødighshed af lødige tilbud for alle som interesserer sig for teaterrelaterede emner.
Der betales et depositum pĂĽ 800 kr.
Prisen dĂŚkker undervisning, kost, logi

i dobbeltvÌrelse og sengetøj. TillÌg for enevÌrelse: 500,00 kr.

Max 20 deltagere.


Tilmelding:

Senest 31. maj 2006, der ogsü er sidste frist for betaling af evt. restbeløb. Deltagerne optages dog i den rÌkkefølge de tilmelder sig og har betalt depositum. Tilmeld dig her:


DATS - Landsforeningen for Dramatisk Virksomhed
Nygade 15, 6300 GrĂĽsten
www.dats.dk
Tlf. 74 65 11 03


Susan Malberg Albertsen's kunstneriske virksomhed MASKERIET har siden 1998 arbejdet udelukkende med masken som selvstÌndig udtryksform: skulptur, teater, levende billedkunst - men først og fremmest som kraftfuld livsudfoldelse tilgÌngelig for alle. De sidste 4 ür med fuldt tryk pü maskearbejde med børn og unge i kunstforløb, maskeforestillinger, gadeteater, maskedrama og dans i daginstitutioner, pü skoler, efterskoler, gymnasier, billedskoler, børnekulturhuse m.fl. steder.
LĂŚs mere om Susans arbejde pĂĽ hendes webside:<pre class="moz-signature" cols="72">-- Susan Albertsen Maskeriet Slotsgade 51 3400 Hilleroed Denmark www.maskeriet.dk www.maskmakersweb.org +45 48260414 mobile +45 30227179

Udskriv} | Send | Hits: 1791 |