Evaluering pĂĄ maskekursus
Lagt pĺ nettet 26.11.2004

Fra maske til maskespil løb af stablen over to på hinanden følgende weekender i november. Et intensivt forløb over 40 timer. Det var noget af et eksperiment med så mange timer og så de 2 weekender i træk.
Både Dats og jeg var i tvivl om det kunne gennemføres. Men tvivlen blev gjort til skamme. Der kom til vores store forbløffelse og glæde: to kursister fra Nordjylland, en fra Skanderborg, en fra Fredericia og en fra Kalundborg. Resten var så fra Storkøbenhavn.
Nogle var fuldstændig blanke hvad teater angår, andre havde mange års både spille- og undervisningserfaring. Kombinationen blev dynamisk og positiv, og jeg som underviser nød det i fulde drag. Det bedste jeg ved, som underviser er, når jeg ved slutningen af et langt forløb er fyldt med energi, glæde og ideer, og ked af at skulle skilles fra deltagerne igen.
Sådan var det i dette tilfælde i høj grad. Jeg fik stor lyst til at arbejde videre med gruppen.
Alle fik lavet to masker og en dragt og der skabtes smĂĄ tableauer og ritualer. Vi sluttede dagene med en tur udenfor.
Jeg håber der vil komme et par små pip fra nogle af deltagerne. Her foreløbig et lille et:

Kærligst Susan AlbertsenTak for et supergodt kursus, som virkelig levede op til forskriften: Intensivt og inspirerende. Jeg vil straks skrive en evaluering til Dats. Jeg er selv medlem af bestyrelsen her i Vestsjælland, så der kan det også få et ord med på vejen.
Min maske hænger på væggen i stuen - den vækker en del opsigt i familien!
Mange glade hilsner
Jette, Kalundborg

Fra den schweizisk/danske pædagog Paul
Til orientering:

Faglig indhold: Vi fik som indholdet i programmet beskrev et kursus i fremstilling af masker og oplæg teoretisk og praktisk i opbygning af masketeater. Indholdet blev til fulde opfyldt
og jeg har fået al den nødvendige viden for selvstændigt at eksperimentere med egne initiativer i maskefremstilling og masketeater for børn som jeg havde efterlyst. Undervisningen var præget af kvalificeret konkret viden om maskefremstilling som vi afprøvede på stedet.
Mens vi gjorde det blev vi inspireret med erfaringer og viden andre mennesker og kulturer
har gjort sig med emnet. Tilrettelæggelsen var sådan at alt det nødvendige materiale var til stede sådan at alle fantasier kunne udføres i processerne. Undervisningen var tilrettelagt med en procesorienteret fokus og hensyn til at man kunne holde ud at arbejde i længere stræk uden at kede sig. Miljøet blev der også taget hensyn til sådan at vi startede fælles og et det fælles frugt og småtteri bord gjorde at man kunne få lidt energi når det var nødvendigt et ganske genialt og anderledes indfald for at støtte udholdenhed.
Vi var forpligtet i fællesprocesser i arbejde omkring maskefremstilling og arbejdet på gulvet
med hensyn til masketaters kropslige udfordringer.
Undervisningen havde klare linier omkring det faglige indhold, men vi kunne stille alle nødvendige spørgsmål og jeg kunne få den nødvendige individuelle støtte da jeg gik i stå med hensyn til at komme i kontakt med min maskes identitet. Underviseren og kursusleder udstrålede en sådan naturlighed at man følte sig hurtigt hjemme og der var ikke brug for de store lære sig at kende øvelser. Det var helt klart et målrettet voksenundervisningsforløb hvor man tog hensyn til vores erfaringer og personlige særheder. Jeg kan anbefale dette kursus til alle der vil koncentreret og dygtiggøre sig med hensyn til maskefremstilling generelt og masketeater på begynderniveau.
Processerne tog hensyn til vores individuelle engagement og hastighed. Jeg kunne have ønsket mig at man evt. besluttede sig hvor længe man ventede på dem der kom for sent og en deltagerliste da jeg var for genert at spørge de enkelte men måske kunne få mig til at ringe alligevel hvis jeg havde et telefonnummer at holde mig til.

Med venlige hilsener Paul GrĂĽninger

I week-enderne, d. 5. - 6. - 7. og d. 12. - 13. - 14. november, deltog jeg i DATS's kursus:
"Fra lerklump til maskeritual" v. underviser Susan Malberg Albertsen.
Kurset blev afholdt på Kulturværkstedet i Hillerød og havde Uno Kjærgaard som kursusleder.

Det var et stort kursus: 38 timer fordelt over to på hinanden følgende week-ender. Det blev afholdt i Hillerød og eftersom vi deltagere kom fra hele landet: Nordjylland, Fredericia, København, Nordsjælland og Kalundborg havde vi alle en del arbejde med at få det til at passe ind med vores almindelige arbejde og med familie - og ikke mindst transport og overnatningsforhold.

Kurset var jo ikke et internatkursus. På nettet fandt jeg følgende overnatningsmuligheder i Hillerød:
Hotel Hillerød, der var helt ude af proportioner prismæssigt og et vandrerhjem i Fredensborg, der jo alligevel ville indebære at man skulle have bil med og dette ville jeg gerne undgå, da vi er en stor familie med én bil til rådighed.
Jeg endte med at låne et sommerhus i området, de øvrige kursusdeltagere var indlogeret hos venner og familie i Københavnsområdet.

PĂĄ grund af alle disse praktiske forhold fyldte kurset allerede i forberedelsesfasen meget -
og da vi endelig ankom havde vi derfor skyhøje krav og forventninger - og jeg må sige:

Vi blev ikke skuffede!

Kurset var meget velplanlagt og blev gennemført så vi virkelig nåede, som lovet, fra lerklump til maskeritual. Stemningen var lige fra starten meget intens. Der blev arbejdet med stor energi og stor alvor på maskefremstillingen den første week-end samt startet på kostumefremstilling. Maskerne skulle så tørre og man kunne se frem til næste week-end, hvor maskerne skulle males og dekoreres, kostumerne gøres færdige og maskerne derefter til slut skulle kaldes til live og vi skulle lave en form for lille forestilling eller optog.

Jeg tror godt jeg kan sige at alle glædede sig til at komme igen til den anden week-end. I stedet for, som man skulle tro, at miste tid og energi ved at rive to hele week-ender ud af sin hårdt pressede kalender, virkede det modsat: som en saltvandsindsprøjtning af begge dele. Timetallet kunne heller ikke være mindre - det var vigtigt med tiden til at nå fordybelsen.
Min maske hænger nu her på væggen og sender skønne minder til mig. Mit hoved er fuldt af gode idéer til maskeprojekter, jeg godt kunne tænke mig at gå i gang med her i Kalundborg og jeg har fået gode kontakter til folk, jeg ved vil kunne hjælpe mig i tvivlsspørgsmål når jeg går i gang.

Jeg kan kun sige tusind tak til alle involverede i novemberkurset i Hillerød - og håbe på en opfølgning af det. Hvis der er mulighed for internat, vil det løse mange problemer for deltagerne.

Mange venlige hilsener
Jette Mortensen
Slagelsevej 254, 4400 Kalundborg.

1000 tak for et yderst veloplagt, relevant og inspirerende kursus.Både indføringen i håndværket med at producere selve masken samt processen med at levendegøre på en scene, er et område, der er savnet.

En kvalitet var at både teaterfolk og kulturfolk og folk engageret i socialt arbejde deltog - masken er nok velegnet i en sådan "kommunikation på tværs".

Hvor vigtigt kurset og emnet var, understreges af, at deltagerne kom også særdeles langvejs fra.

Forløbet med Susan M. Albertsen var så inspirerende, at det bør følges op af endnu et kursus, hvor maskens magi yderligere udforskes.

Med venlig hilsen
Judit Hardgrib
DATS-medlem og dramatiklærer på Tørring AmtsgymnasiumUdskriv} | Send | Hits: 1652 |